Yoga

Διάρκεια Προπόνησης:

50'

H ετυμολογία της λέξης Yoga πηγάζει από τη λέξη «yug» που στα σανσκριτικά σημαίνει «Ένωση». Ο εννοιολογικός ορισμός της αναφέρεται στην ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με τον νου και του νου με το πνεύμα. 

Σκοπός της yoga είναι η επίτευξη της απόλυτης ισορροπίας μεταξύ σώματος και νου, ενώ όσοι την διδάσκουν πιστεύουν ότι μέσω της πρακτικής της οδηγούμαστε στην πνευματική φώτιση και συνδεόμαστε με τον ύψιστο εαυτό μας.

Τα οφέλη της αρχαίας αυτής μεθόδου ποικίλουν, ωστόσο μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η αύξηση της συγκέντρωσης, η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η διόρθωση της στάσης του σώματος και η βελτίωση της ευλυγισίας.

Τα μαθήματα yoga που διδάσκονται στον χώρο μας συνδυάζουν στοιχεία και ασκήσεις δυο πρακτικών yoga, της Nidra και της Vinyasa. Η Yoga Nidra συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και θεωρείται από τις ισχυρότερες πρακτικές χαράλωσης, ενώ η Yoga Vinyasa βελτιώνει την φυσική αντοχή, την φυσική δύναμη και την ισορροπία.

Instructors

Daiva Kucinskiene

Εύη Δανιηλίδη

Nidra

Η Nidra πρόκειται για μια πολύ βαθιά και δυνατή μέθοδο yoga και διαλογισμού. Θεωρείται μια από τις πιο εύκολες μορφές yoga, αφού η πρακτική της συνδέεται άμεσα με την βελτίωση του ύπνου. Ξαπλωμένοι στα στρώματα σας, θα κληθείτε να χαλαρώσετε, να φέρετε το νου σε κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και να απελευθερώσετε τις εντάσεις σε νοητικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Μέσα σε ένα μάθημα Nidra εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές διαλογισμού, όπως η μεταφορά της επίγνωσης σε διάφορα σημεία του σώματος, η εκτέλεση ασκήσεων αναπνοής και η δημιουργία νοητών εικόνων, μέσω καθοδηγούμενου διαλογισμού.

Vinyasa

H Vinyasa yoga διαφέρει συγκριτικά με άλλες μορφές της μεθόδου, αφού συνδυάζει την αναπνοή με την διαδοχική και αδιάκοπη ροή της κίνησης. Η έμφαση που δίνεται στην τεχνική της αναπνοής σε συνδυασμό με την εκτέλεση των asanas προκαλεί έντονη διέγερση των μυών και ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας που διαρκεί ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί η συνεδρία σας.

Τελικός στόχος της Vinyasa είναι η επίτευξη της απόλυτης ισορροπίας και η πνευματική διαύγεια. Η συγκεκριμένη μορφή yoga ενδείκνυται και για αρχάριους μαθητές, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί αρκετά απαιτητική σε σύγκριση με άλλες.

Ανακαλύψτε τις βασικές asanas της Vinyasa:

Ισοσταθμίστε το βάρος σας ανάμεσα στις παλάμες των χεριών σας και στα δάχτυλα των ποδιών σας. Η πλάτη σας πρέπει να παραμείνει ίσια και σταθερή, ενώ οι ώμοι σας πρέπει να βρίσκονται παράλληλοι πάνω από τις παλάμες σας και οι αγκώνες πιεσμένοι κοντά στον κορμό σας. Το κέντρο βάρους σας είναι αυτό που σας στηρίζει και σας κρατά σταθερούς, άρα πρέπει να παραμείνει ενεργοποιημένο καθ΄ όλη την διάρκεια της asana.

Για να μεταβείτε από την σανίδα στην chaturanga dandasana, λυγίστε τους αγκώνες σας και πλησιάστε το mat σας με όλο σας το σώμα. Το βάρος μεταφέρεται διαδοχικά από το μετατάρσιο, προς τις φτέρνες και τους τετρακέφαλους των ποδιών, καταλήγοντας στο στέρνο, ωθώντας το ελαφρώς πιο μπροστά και δημιουργώντας μια τεντωμένη γραμμή ενέργειας από τα πόδια μέχρι το στέμμα του κεφαλιού. Εξελίξτε την asana τεντώνοντας τα δάχτυλα των ποδιών και τοποθετώντας τα πάνω στο mat, πιέζοντας τις παλάμες στο πάτωμα και ισιώνοντας τους αγκώνες. Η λεκάνη χαμηλώνει και εφάπτεται με το mat, ενώ το στήθος και οι ώμοι προβάλλουν προς τα έξω.

Για την μετάβαση στον ανάποδο σκύλο (ή Adho Mukha Shvanasana) σπρώξτε την λεκάνη σας προς τα πάνω, εκτείνοντας τους ώμους και τους αγκώνες σας σε πλήρη διάταση και σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με το σώμα σας. Οι ώμοι απομακρύνονται από το κεφάλι και στρίβουν αργά προς τα έξω. Οι παλάμες και οι φτέρνες ακουμπούν στο έδαφος, ενώ το πηγούνι πλησιάζει το στέρνο και το βλέμμα κοιτάει τον αφαλό. Η πλάτη παραμένει δυνατή και η λεκάνη στοχεύει προς τον ουρανό. Η adho mukha shvanasana αποτελεί την απόλυτη στάση χαλάρωσης και συνίσταται ως στάση ξεκούρασης, όταν η ροή του μαθήματος γίνεται πολύ απαιτητική.

Ανακαλύψτε τα οφέλη της αρχαίας μεθόδου!

Scroll to Top